joi, 17 martie 2011

SANATATE-CONOPIDA ''O VARZA CU STUDII SUPERIOARE"

Considerata de multi o leguma inutila conopida este buna pentru prevenirea cancerului si intarirea imunitatii organismului. Se consuma cruda, usor inabusita sau fiarta in putina apa. Cruda, cu putin iaurt, ulei de masline, otet de mere si usturoi pisat ea reprezinta un remediu eficient pentru eliminarea gazelor. Un cap destept, Mark Twain, spunea cu umor: “Conopida nu este altceva decat o varza cu studii superioare.”

Povestea ei

Conopida (Brassica oleracea) face parte din familia Brassicaceae care include si varza de Bruxelles, varza si broccoli. Leguma crucifera, ea contine sulf si formeaza o inflorescenta compacta. Exista mai multe tipuri si culori care variaza de la verde-deschis pana la mov. Cele mai cunoscute specii sunt conopida alba, broccoli-conopida (un amestec dintre broccoli si conopida) si conopida romanesco, de culoare galben-verzui.

Conopida provine din Antalia, unde a fost cultivata din anul 600 ni.Hr. De aici a ajuns in Italia si, aproximativ in secolul al XVI-lea , a fost adusa in Franta. De aici s-a raspandit peste tot in Europa, inclusiv in Anglia. La inceputul anilor 1600, englezii au introdus conopida in America de Nord, unde a fost cultivata de atunci. Este cultivata in Statele Unite, Franta, Italia, India, China, Canada si Mexic.

Continut si consum

Partea comestibila a conopidei este inflorescenta centrala, carnoasa si bine dezvoltata. Conopida contine: saruri minerale, in cantitate semnificativa, cum sunt cele de calciu, necesare pentru sanatatea oaselor, de fosfor, si de potasiu, necesare pentru a regla pH-ul sanguin, tensiunea arteriala si activitatea musculara; vitamine, in particular vitamina C; acid folic; compusi organici (indoli, saruri ale sulfului, izotiocianti, fenoli), care dezvolta o actiune de dezintoxicare si au rol de prevenire a tumorilor; fibre alimentare, in cantitate semnificativa.

Conopida se consuma cruda sau gatita (preferabil in aburi sau cu putina apa pentru a evita pierderea considerabila a vitaminelor si a sarurilor minerale); se consuma ca si garnitura sau pireu si se foloseste ca ingredient pentru ciorbe de zarzavat, supe, tarte sarate, salata cu maioneza si pentru preparate gratinate la cuptor. Consumati si cateva dintre frunzele verzi din apropierea florii, pentru ca sunt bogate in betacaroten si acid folic.


Dietoterapii

Prin sursele de vitamina C, consumul de conopida contribuie la intarirea sistemului imunitar. Conopida este o valoroasa sursa de vitamine, cunoscuta pentru eficienta sa in prevenirea si tratarea cancerului. Datorita aportului caloric redus, conopida este utila in curele de slabit.

Conopida contine o substanta fitochimica numita sulforafan, care ajuta la producerea enzimelor in ficat, iar acestea blocheaza actiunea substantelor chimice canceroase care distrug organismul, in special in cazul cancerului de colon si pulmonar. Femeile care consuma legume crucifere prezinta un risc mai scazut al aparitiei artritei reumanoide.

S-a dovedit ca biotina, o vitamina solubila in apa care se gaseste in conopida, are efect asupra matretii. Biotina ajuta la intarirea unchiilor si reduce despicarea si ruperea parului. Daca mancati alimente crocante cum este conopida inainte de a merge la culcare, s-ar putea sa opriti scrasnirea dintilor din timpul somnului.

Secrete in folosirea conopidei

In alegerea si depozitarea ei, tineti seama de aceste idei:

-    Cautati conopida cu inflorescenta alba sau crem. Trebuie sa fie alba, fara pete, compacta si grea.
-    Pastrati conopida in frigider, cu buchetele in sus pentru a evita formarea umezelii si deteriorarea rapida, de preferinta in 5 zile.

In prepararea si servirea conopidei se recomanda:

-    Fruzele din exterior se scot si se taie buchetelele acolo unde se intalnesc cu lujerul. Se clatesc intr-o strecuratoare, sub jet de apa rece.
-    Cand are melcisori sau alte larve tineti-o cateva minute in apa sarata.
-    Pentru a minimiza mirosul si pierderea substantelor nutritive, buchetelele se fierb in aburi putin timp, nu mai mult de 3-5 minute.
-    Gatirea conopidei intr-o cratita de aluminiu ii va da culoare galbena, intr-una de fier o va face albastra-verzuie.
-    Mancati conopida cruda cu sos de salata.
-    Adaugati conopida la salatele de legume, sau conopida fiarta in supa, tocanite sau tarte.
-    Pasati conopida cu piure de cartofi.

Un comentariu: